Česi zbog kvara sletjeli na Zagorski aerodrom
 29.05.2017

Na Krapinsko - zagorski aerodom jučer su po prvi puta sletjeli žirokopteri. Riječ je o šesnaest neplaniranih posjetitelja iz Češke, koji su se iz češkog Prerova preko Mađarske s osam žirokoptera uputili na jadransku obalu. No, zbog tehničkih poteškoća s jednom letjelicom, morali su se prizemljiti na najbližem aerodromu, pa su sletjeli u Gubaševom.

-U Prerovu imamo aero bazu i ponekad idemo na takve duže izlete. Bili smo primjerice prošle godine u Poljskoj, a ove godine uputili smo se u Hrvatsku. Planirali smo posjetiti Zadar, no eto, ponekad se dogode neplanirane stvari i kako smo imali tehničke probleme s jednim žirokopterom, morali smo sletjeti ovdje. Nije bila zapravo nikakva opasna situacija, jer je motor na žirokopteru radio, pa samo sletjeli čim smo primijetili problem s uljnim kilerom. Nakon popravka kvara idemo na iduću postaju, u Zadar, a zatim vjerojatno na Brač, vidjet ćemo – ispričao nam je Robert Nekl, jedan od 16 – orice prijatelja koji su se  s 8 žirokoptera zaputili na Jadran.

Češki letači prespavali su u Zaboky selu, a kvar na žirokopetru jutros im je popravio domaći automehaničar Boris Potočki iz Zaboka.

– Pokvario se uljni kiler, skinuli smo ga, pokrpali i sanirali i ljudi mogu nastaviti dalje – rekao je Potočki. Na pitanje da li je to prvi puta da popravlja žirokopter i je li puno drugačije nego popravljati automobil, Potočki je odgovorio poznatim Balaševićevim stihom: - Princip je isti, sve su ostalo nijanse.


Zadnja promjena: 10.04.2019. u 09:50 sati | Prikazano 2223 puta